שמואל סלע, אם אתם לא מכירים, הוא מעצב גופנים שפועל משנות השבעים, ועדיין נותר בצורה מסויימת, גיבור לא מוּשר של הטיפוגרפיה העברית. ראיתי לנכון לצרף שני לינקים שפרסם אורן פייט בסמליל. הראשון הוא על הגופן "אלינויה", והשני – על משפחות הגופנים "פוטון" ו"דודי".
שווה מאוד להיות חבר של "אות סלע", עמוד הגופנים של שמואל סלע בפייסבוק. הסיבה היא, מעבר לאופיו החביב, הנכונות התמידית שלו לעזור ולשוחח על טיפוגרפיה, והידע המקצועי שלו, היא ששמואל מפתיע כל פעם עם סקיצות של עיצוב גרפי ועיצובי גופנים (שחלקם לא זכו לראות אור) שונים. חלק מהתמונות שהוא מעלה, עוזרות לנו, הצעירים, להבין כיצד עיצבו פעם במציאות שבה לא היה מחשב אישי, אלא רפידוגרף, סרגלי עקומות, ונייר ברומייד. אם חשקה נפשכם לקרוא ראיון עמו, סורו לאתר המצוין של אאא וקראו את הראיון עמו.
עשרת הדיברות של עיצוב טיפוס אות, עפ"י ר' שמואל סלע:
ב – זהות צורנית. טיפוס האות חייב אופי ייחודי ואותנטי. לרוב הפונטים העבריים אין זהות כזו.
ג – ריווח. מרקם הטקסט נוצר מיחסי הגומלין והאיזון בין הסימנים השחורים ובין החללים הלבנים. ריווח לקוי בין הסימנים משבש את המרקם ואת איכות הקריאה.
ד – מודולאריות. סימני הפונט הם למעשה צורות בודדות היוצרות רצף צורני אחיד, ללא קשר למיקומן בתוך מרקם הטקסט.
ה – אחידות סגנונית. לכל הסימנים חייב להיות די־אן־אי אחיד.
ו – תנועת הגל. יוצרת את הזרימה ואת קצב הנשימה של מרקם הטקסט. רוב הפונטים העבריים לא יוצרים תנועת גל.
ז – מינימליזם. תמצות, ניקיון עיצובי ופשטות הם ערכים עליונים בתחום הזה.
ח – ללא פשרות. עיצוב טיפוס אות הוא תהליך ממושך ואיטי.
ט – שאיפה לשלמות. לבדוק שוב ולתקן. לבדוק שוב ולתקן. לבדוק שוב ולשפר.
י – אהבה. הדיבר החשוב ביותר. לגשת לעבודת העיצוב באהבה וביראת קודש. ממש כך."נגעתי בתמציתיות בערכים הבסיסיים של עיצוב אותיות. למרות שערכים אלה מתאימים לכל השפות, לכל שפה יש את האפיונים המיוחדים לה. נכתבו על כך הרבה ספרים לועזיים, ואני עומד לעשות זאת בעתיד דרך המשקפיים של מעצב אותיות עבריות."
קטלוג באתר. http://www.otsela.co.il/